GESCHIEDENIS‎ > ‎

De wedstrijd

Feyenoord - Celtic

“Meer dan 20.000 Feyenoord-supporters, en minstens evenveel Schotse fans, hadden een plekje weten te bemachtigen in het met 53.000 toeschouwers volledig gevulde San Siro stadion. Ze zagen dat Celtic, zoals verwacht, stormachtig aan de wedstrijd begon. 

Hoewel Feyenoord gaandeweg meer en meer grip op de Schotten kreeg, leek Celtic in de twintigste minuut op voorsprong te komen. Het doelpunt werd echter afgekeurd door de Italiaanse scheidsrechter Lo Bello. Niet veel later was het alsnog raak. Uit een afgelegde vrije schop, scoorde Tommy Gemmell met één van de knallende afstandsschoten waarom hij gevreesd was. Binnen vijf minuten maakte Feyenoord de 1-1, toen de Schotten een bal van Hasil niet wisten weg te krijgen. Via enkele Feyenoord hoofden bereikte de bal Rinus Israël die trefzeker inkopte. Na dat doelpunt nam Feyenoord de wedstrijd stevig in handen en ging op zoek naar de 2-1. Een doelpunt bleef echter uit, ook in de tweede helft.”

Een verlenging van 30 minuten diende zich aan.

“In de verlenging was het nog altijd Feyenoord dat domineerde, maar ondanks een aantal behoorlijke kansen wist de ploeg niet te scoren. Het leek er eenvoudigweg niet in te zitten. In de 117e minuut kwam de verdiende treffer dan toch. Met nog maar enkele minuten op de klok in de 2e verlenging, toen een replay nadrukkelijk dreigde, kreeg Rinus Israël een vrije trap. De aanvoerder nam hem zelf en koos voor een lange bal naar Kindvall, die precies op dat moment uit de rug van zijn tegenstander weg liep. Terwijl de bal door lucht vloog moet de Celtic verdediger zich hebben gerealiseerd dat hij een vergissing had gemaakt door Kindvall te laten gaan. De bal was te hoog voor hem om weg te koppen en dus probeerde hij, achterovervallend, de bal dan maar met de handen te stoppen. Hij toucheerde de bal, een penalty dus, maar gefloten werd er niet. De Celtic verdediger had de bal namelijk wel geraakt, maar niet genoeg om hem tegen te houden, zodat het leer alsnog bij Kindvall terecht kwam en scheidsrechter Lo Bello voordeel besloot te geven. De Zweedse spits twijfelde niet en werkte de bal, die nog een moeilijke stuit maakte, met een effectief lobje over de Schotse doelman.
Uiteraard bleek het de winnende treffer te zijn. Feyenoord was kampioen van Europa en aanvoerder Rinus Israël mocht de Europacup in ontvangst nemen. Het grootste succes uit de clubgeschiedenis was een feit.”

Uit Feyenoord Geschiedenis. De historie van een volksclub

  • Feyenoord – Celtic:
  • 28’ 0-1 Gemmell
  • 32´ 1-1 Israël

  • 117´ 2-1 Kindvall
  • Toeschouwers: 53.000
  • Scheidrechter Concetto Lo Bello

 

Feyenoord

Eddy Pieters Graafland, Piet Romeijn (107', Guus Haak), Rinus Israël (c), Theo Laseroms, Theo van Duivenbode, Wim Jansen, Franz Hasil, Wim van Hanegem, Henk Wery, Ove Kindvall en Coen Moulijn.

Celtic: 

Evan Williams, David Hay (c), Jim Brogan, Billy McNeill, Tommy Gemmell, Bobby Murdoch, Bertie Auld (77' George Connelly), John Hughes, Jimmy Johnstone, Willy Wallace en Bobby Lennox.