INTRODUCTIE‎ > ‎

Met de cup op de kiek

Op 6 mei 1970 won Feyenoord de Europacup 1. Een dag later, 7 mei Hemelvaartsdag, standen meer dan 100.000 voetballiefhebbers op de Coolsingel en het Stadhuisplein om de spelers op het bordes van het Stadhuis toe te juichen. In eerste instantie wilde ik met een foto van deze mensenmassa een eerbetoon aan de club, maar ook aan de supporters, maken voor het behalen van de Europacup indertijd

De mooiste plek om een foto van deze mensenmassa te plaatsen leek mij de kopse gevel van de voormalige Slavenburgbank recht tegenover het Stadhuis. Toen ik er in 2015 langs fietste was deze plek leeg. Voordat de nieuwbouw en renovatie van het bouwproject COOL63 plaatsvond, hing hier een metaal sculptuur van J.A. (Jan Albert) Engelchor. Mocht deze plek leeg blijven dan had ik hier een voorstel willen doen om een foto hier te plaatsen. Echter nadat ik mij er in verdiepte, las ik dat het kunstwerk gerestaureerd werd en tijdelijk opgeslagen werd tot het weer in volle luister terug gehangen kon worden. Helaas kon dit eerste idee dus niet plaatsvinden. 

Een ander idee dat ik had was om niet de mensenmassa te benadrukken, maar daarentegen het meer persoonlijke van de individuele supporter. In mijn onderzoek kwam ik er achter dat tijdens de manifestatie C ‘70 de inwoners van Rotterdam samen met de cup op de foto konden gaan. Ik zag het voor me om met heel veel foto’s een kunstwerk te maken als een eerbetoon aan alle Feyenoord fans. 

Via een eerste oproep in De Oud Rotterdammer kreeg ik ongeveer 100 foto’s binnen. Nadat journalisten van het huis-aan-huis blad De Havenloods, vervolgens het AD, het Feyenoord supportersblad Hand in Hand, VI (Voetbal International), het Feyenoord Magazine en Radio Rijnmond er over berichtten, stroomden er nog meer foto’s binnen. Ik heb nu al over de 800 stuks binnen. Met alle door mij verzamelde foto's zou ik graag een permanent fotomozaïek willen maken met de cup als uitgangspunt.